Gazdaság

Az árstop miatt Alkotmánybírósághoz fordult a hazai élelmiszer-láncok egy része

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 22. 20:15

Azt nem tudni, pontosan melyik cégekről van szó.

Alkotmányjogi panasszal fordultak a Magyarországon működő, országos hálózattal rendelkező multinacionális élelmiszerláncok az Alkotmánybírósághoz az árstop, vagyis egyes élelmiszerek hatósági árazása miatt – értesült az Index

Az augusztus 1-jén kelt panaszt az „élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel foglalkozó, országos hálózattal, más EU-tagállamban honos anyavállalattal rendelkező gazdasági társaságok” nevében a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda vállalta. Az indítványozók nem járultak hozzá személyes adataik nyilvánosságra hozatalához.

A panasz szerint az indítványozók a hatósági áras termékcsoportokon belül 70-140 terméket forgalmaztak 2021. október 15-én. A termékek 2021. október 15-i árszintjének meghatározására a kereskedőknek összesen két hetet adtak. Szerintük a jogalkotó nem számolt azzal, hogy a szabályozásban körülírt termékcsoportokon belül a legnagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolító vállalkozásoknál mekkora munkaterhet jelent az átállás.

Vagyis az indítványozók szerint a szabályozás sérti a kellő felkészülési idő követelményét, továbbá mind az árrendelet, mind a veszélyhelyzeti kormányrendeletek érvényessége kapcsán felmerül a kormány jogalkotói jogkörével történt visszaélés lehetősége is.

Az élelmiszerláncok álláspontja szerint az alkotmányjogi panasz keretében támadott árrendelet és a veszélyhelyzeti kormányrendeletek nem alkalmasak a veszélyhelyzeti célok elérése, ahhoz semmi közük nincs. Szerintük súlyosan sérti a jogbiztonság követelményét, hogy az „ideiglenes” jelleggel bevezetett hatósági ármaximálás további hónapokra lett kiterjesztve. Arra is hivatkoznak az indítványozók, hogy az intézkedések korlátozzák az Alaptörvényben rögzített szerződési szabadságot.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#hatósági ár#árstop#alkotmánybíróság

Címlapról ajánljuk